pühapäev, 22. juuli 2007

Mustikakompott

Puhastasin ja pesin metsamustikad (kultuurmustikad on selle hoidise jaoks liiga magusad), täitsin pestud purgid mustikatega ja valasin peale suhkrusiirupi - 1 liiter vee kohta 200 g suhkrut. (Veest ja suhkrust keetsin eraldi potis siirupi, mille valasin mustikatele). Purkidele asetasin peale kaaned lahtiselt ilma keeramata või kaanetamata.

Kuuma siirupit täis mustikapurgid tõsta ettevaatlikult suurde potti, mille põhja on pandud kas spetsiaalne rest või paksem riie (vana käterätik). Lihtsalt poti põhja ei või panna, siis võivad purgid katki minna. Riie panna potti enne vee lisamist, vastupidisel juhul ei saa riiet korralikult poti põhja kui vesi juba potis on. Enne purkide vette panekut võiks vesi olla potis kuum.

Potti vee panemisel peab arvestama sellega, et purkide vette panekuga tõuseb veetase tunduvalt. Nelja purgi jaoks panin alla poole poti vett.
Midagi ei juhtu ka siis kui purkides marjadel olev siirup on juba jahtunud, aga potis on vesi kuum, ainult siis peab vaatama, et pugid vette pannes katki ei läheks.

Kuumutada purkides kompotte, aga kui kaua - ei oska öelda. Mustikad lähevad kiiresti pehmeks. Kui potis on kuum vesi ja purkides kuum siirup, siis 10-15 minutit umbes. Kui purgis on väikesed mullikesed marjade ümber, siis peaks olema purkides õige temperatuur saavutatud. Kuumutamine tähendab siis seda, et pliit pannakse alguses maksimaalse kuumuse peale, kui vesi potis hakkab keema, keeratakse kuumus väiksemaks, aga nii et ikka õrnalt keeks ja seda siis seni kuni purgi sisu on piisavalt läbi kuumutatud.

Välja võetud purgid sulgeda kohe õhukindlalt.

Mustikakompott on väga hea!

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails